Bu sayfayı yazdır
ŞANLIURFA'DA BİLGİ VE GENÇLİK EVLERİ DÖNEMİNİ BAŞLATAN İLK BELEDİYE: "SİVEREK BELEDİYESİ"

ŞANLIURFA'DA BİLGİ VE GENÇLİK EVLERİ DÖNEMİNİ BAŞLATAN İLK BELEDİYE: "SİVEREK BELEDİYESİ"

Belediyemiz, birçok alanda yaptığı hizmetlerin yanı sıra hayata geçirdiği projeler ve Şanlıurfa'da daha önce olmayan yeniliklerle öne çıkmaya devam ediyor.

Göreve geldiği ilk günden bu yana birçok alanda yeniliklere imza atan Belediye Başkanımız Resul Yılmaz, fiziki hizmetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel alanda yaptığı hizmetlerle de adından söz ettiriyor.

Şanlıurfa'daki belediyeler arasında hayata geçirdiği 'Bilgi Evi' ve 'Gençlik Evi' projesiyle bir ilke imza atan Siverek Belediyesi, ilçedeki genç ve çocukların eğitiminin yanı sıra kişisel gelişimlerine yönelik büyük bir katkı sunuyor. Faaliyetlerinin 4'üncü yılında tarihi Paşa Konağı'nda düzenlenen gecede tanıtımı yapılan bilgi ve gençlik evlerinde eğitim gören öğrenciler ve aileleri yoğun ilgi gösterdi.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Postacı, bilgi evlerinin faaliyetlerine yönelik bilgiler verdi. Bilgi Evleri projesini çok önemsediklerini vurgulayan Postacı, şunları söyledi: "2014 yılında 'Bilgi Evleri Projesi' Siverek'te ilk başladığında temel amacımız, Siverek'in en önemli sorunu olarak gördüğümüz, hepinizin de iliklerine kadar hissettiği çocuklarımızın eğitimine, kişisel gelişimine, ahlak ve değerlere dönük bir katkı sunmaktı. 3 yıl boyunca da bilgi evlerinin yanında gençlik evlerimiz ile birlikte 4. sınıftan 12. sınıfa kadar, yani neredeyse örgün eğitim içerisinde bulunan bütün çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik projeler geliştirdik. Bu projelerin içerisinde 3. ve 4. yılında neler yaptığımız ile ilgili sizlere bilgi vereceğiz."

Gecede söz alan veli Nevzat Gönüllü, bilgi evi projesiyle ilgili Belediye Başkanı Resul Yılmaz'a teşekkür ederek, "Siverek için gerçekten önemli ve güzel bir projedir. Çok önemli bir hizmet veriliyor, çocuklarımız bu hizmetten faydalanıyor. Hepimiz bunu takdirle takip ediyoruz, gerek eğitim alanında olsun, gerek sosyal aktiviteler olsun, belediye ile çok güzel bir dayanışma içerisindeyiz. Tüm velilerimiz adına sizlere çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bilgi ve gençlik evlerinde üç temel hedeflerinin olduğunu dile getiren Başkan yardımcısı Postacı, "Birincisi özellikle en genç nüfusa sahip olan, nüfusu 250 binin üzerine çıkmış ve bunun içerisinde de büyük bir bölümü öğrenci kitlesinin oluşturan çocuklarımızın eğitimini desteklemek. Yani bu örgün eğitimde gördüğü derslerde başarılı olmaları için katkı sunmak, destek sunmak. Dolayısıyla bilgi evlerinin içerisinde okulda gördüğü dersleri tekrar eden ve aldığı ödevleri, internet ile ilgili araştırmalarını güvenli bir ortamda öğretmenler eşliğinde yapmaya çalışan bir bilgi evi ortamı oluşturmak, öğrencilerimize sunduğumuz ilk hizmet buydu. Yani okul başarısını artırmak, 2. temel hedefimiz ise özellikle Türkiye'deki eğitim sisteminin en önemli problemi yetenekli çocuklarımız var. Mesela müzik alanında, resim alanında, spor alanında bu yeteneklerin birçoğu heba olup gidiyor. Biz burada en azından karınca kararınca yeteneği çok sivrilmiş, ön plana çıkmış ve bu konuda gerçekten önü açıldığı zaman Türkiye'de sanat alanında, spor alanında, müzik alanında değer oluşturabilecek, katma değer yaratabilecek varsa böyle öğrencilerimizin önünü açmak, bunları güzel sanatlar lisesine, spor akademilerine ve konservatuarlara yönlendirmek. Bunun yanında hobi olarak da her öğrencinin özellikle kültür ve sanat alanında çeşitli branşlarla tanışmasını sağlamak. 17 tane ayrı ayrı alanlarda açılmış kurslarımız var. Bunların arasında satrançtan, resimden, ebrudan, bilgisayar kursundan tutunda saz, enstrüman kurslarına kadar, halk oyunlarına kadar, tiyatro ve yazarlık atölyelerine kadar birçok alanda bu etkinlikler devam ediyor. İkinci temel amacımız da buydu, yani hobi düzeyinde çocuklarımızın kültür sanat ve bu alanlardaki eğlence düzeyinde ihtiyaçlarını karşılamak varsa yetenekler bu yeteneklere de destek olmak. 3. ve en az bunlar kadar önemli olan bir diğer amacımız da, kişilik anlamında, ahlak anlamında güçlü şahsiyetler yetiştirmektir. Yani inançlarını tanıyan, değerlerini bilen hangi medeniyet ikliminde hangi coğrafyada yaşadıklarının bilincinde olan, kendi kültürel kimliğine, kendi inanç değerlerine işte rol model olarak mesela bütün insanlığın önderi olan Peygamberimizin hayatını tanıma ve kendine rehber edinme anlamında Kitabı Kerim'in o en temel bilgilerini kuşanma bunlarla ilgili hükümler ile başlayan ve içeriğini de öğrenen ve öğretmeye çalıştığımız bir değerler eğitimi alanımız vardı. Burada da temel amacımız o çocuklarımıza aile içinden tutumda anne babaya saygı arkadaşlarıyla iş bölümü dayanışmadan tutunda işte geleceğe dönük daha dürüst daha doğru daha idealist gençler yetiştirmektir. Bu amaçlarımıza ne kadar ulaşabildiğimizi zaman gösterecek" dedi.

Şanlıurfa'daki belediyeler arasında 'Bilgi ve Gençlik Evi' projesini ilk uygulayan ilk yerel yönetimin Siverek Belediyesi olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Resul Yılmaz, diğer belediyelerinde bu uygulamayı başlattığını belirtti. AK Parti belediyeciliğinde eğitim ve öğretimin öncelikli olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, "Göreve geldiğimiz ilk günlerden itibaren meclis üyelerimizle birlikte, yakın çalışma arkadaşlarımızla birlikte aldığımız ilk kararlardan birisi bizim de partimizin yani AK belediyeciliğin çok önem verdiği deyim yerindeyse üzerine titrediğimiz bir alanımız var. Bilgi ve Gençlik evleri. Bir diğeri ise Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile kadın destek merkezleridir. Şunu hemen eklemek istiyorum ki, Şanlıurfa'dan partimize mensup bulunan 10 tane belediyemiz vardı, bilgi evlerini dönemini ilk başlatan belediye Siverek Belediyesidir. Bunu diğer belediyelerdeki arkadaşlarımız ve belediye başkanlarımız zaman zaman toplantılarda ifade ediyorlar, "Bizler Siverek Belediyesinin bu yöndeki çalışmalarını örnek aldık ve bizler de bu adımı attık" dedi.

Eğitim ve öğretimin önemine değinen Başkan Resul Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Çocuk deyip geçmemek lazım. Eğitim sistemini zaman zaman eleştirsek de, bazen noksanlıklarımınızın olduğunu ifade ediyoruz. Eğitim ve öğretim, biz bazen eğitimi çoğu zaman boş geçiyoruz, dikkate almıyoruz. Hep öğretim boyutu ile ilgileniyoruz, oysa ki öğretim boyutu önemsizdir anlamında bunu ifade etmiyorum, lütfen yanlış anlaşılmasın ama en az öğretim kadar eğitimde önemlidir. İşte temel hedeflerimizden birisi bilgi evlerimizde dininden, kitabından, Peygamberinden haberdar olan, Allah'ını bilen bir nesil yetiştirmektir. Bunu da kısaca değerler eğitimi olarak ifade ediyoruz. Bunun bir boyutu da örgün eğitim ve öğretimde yavrularımızın görmüş olduğu derslere kaynaklık etmek ve destekler anlamda bazı faaliyetler yürütülüyor ama asıl burada hedeflediğimiz değerler eğitimidir."

Türkiye'yi bekleyen en büyük tehlikelerden başında bağımlılığın geldiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bunun da temel nedenlerinden birisi nedir diye araştıracak olursak ki bunu araştırma sonuçları da ortaya koyuyor. Maalesef mensubu bulunduğumuz dinden, değer yargılarımızdan, etik değerlerimizden uzak kalmamızdır. Çalışma şartları, ebeveynlerin çocuklarıyla yavrularıyla yeterince ilgilenememeleri. Bütün bunlar hiçbirimizin arzulamadığı, yavrularımızın kötü niyetli insanların eline düşmesiyle sonuçlanıyor. Bir bakıyorsunuz ki hiç ummadığınız bir ailenin çocuğu, yavrusu uyuşturucu bağımlısı olabiliyor. Siverek'te de bunların sayısı azımsanmayacak derecede fazladır. Bu da Belediye Başkanı olarak bana ve yakın çalışma arkadaşlarıma, meclis üyelerimize büyük bir rahatsızlık veriyor. Bundan sonra belki de en önemli hedeflerimizden birisi, özellikle bağımlı hale gelmiş gençlerimizi, yavrularımızı bundan kurtarmak için ya da bu tür kötü alışkanlıkları edinmemeleri için neler yapabiliriz? Bununla ilgili adımlar atmak olacaktır. Bunun da ilk adamı bilgi evleri ve gençlik evleridir. Bilgi evlerine maddi-manevi her türlü desteği veriyoruz. Toplumumuzda bilgi evlerine yönelik bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda sizler de lütfen kendi yakın çevrenize, komşularınıza, akrabalarınıza telkinde bulunursanız, önerilerde bulunursanız, büyük bir hizmete imza atmış bulunursunuz. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Toplumda en azından bu konuda farkındalığı oluşturmamız lazım" diye konuştu.

-Geçen yıl 90 öğrencimizi üniversiteli yaptık

Gençleri önemsedikleri için gençlik evi dönemini başlattıklarını söyleyen Başkan Resul Yılmaz, şunları kaydetti: "Yine gençlik evlerinde malumunuz hepiniz biliyorsunuz ki Türkiye'de bir dershane kapatma sürecinin yanı sıra eğitim ve öğretimde program değişikliği yaşandı. Bunu öngörerek özellikle fakru zaruret içerisinde bulunan ailelerin çocuklarına, sevgili gençlerimize yüksekokullara, fakülte veya ve üniversiteye istedikleri bölümlere yerleşmeleri ile ilgili bir nebze katkı sunabilir miyiz anlayışından hareketle toplumunda bizden bu yönde bir beklentisi vardı. Özellikle hayırsever bazı işadamlarımızın, değerli büyüklerimizin de katkılarıyla gençlik evleri dönemini başlattık. Geçen yıl yaklaşık 90 gencimiz yüksek öğrenim ile tanıştı. Gençlik evlerindeki bütün öğretmenlerimizin ücretleri, kırtasiye giderleri başta olmak üzere bütün masraflar Siverek Belediyesi tarafından karşılanıyor. Gençlerimiz geliyor, oradan temel dersler ile ilgili bazı kurslara katılıyor ve bunlar yarın öbür gün katılacakları üniversite sınavlarında başarı gösterdiklerin de biz kendi payımıza 'görevimizi yaptık' anlayışıyla kendimizi mutlu hissedeceğiz, bunun bundan büyük bir haz aldığımızı belirtmek istiyorum. Zaten Siverek Belediyesinin temel amaçlarından birisi özellikle fakru zaruret içerisinde bulunan ailelere sosyal belediyecilik ilkesi uyarınca çeşitli yardımlarda bulunmak, çeşitli katkılarda bulunmaktır. Bunu da mütevazi bütçemizin vermiş olduğunuz imkanlar dahilinde yürütmeye çalışıyoruz. Ben özellikle arkadaşlarımla birlikte belediyemizi yönetirken şuna çok önem veririm ve bunu her konuşmamda da ifade etmeye çalışırım. Siverek'i idare ederken ve yönetirken, imar ve ihya ederken, temel ilkemiz şudur: 'Gelecek nesillerin emanetidir bizlere' anlayışıyla idare etmeye çalışıyoruz. Bu çok önemli işte gelecek nesiller kimlerde derken sevgili yavrularımızdır çocuklarımızdır. Temel amacımız yavrularımızı adam akıllı ortam yaratmak oluşturmak bir şehir ortamını hazırlamaktır."

Konuşmaların ardından belediye halk müziği korosu yörenin türkülerini seslendirirken, katılımcılara çiğköfte ikram edildi. Yaklaşık iki saat süren gece, bilgi evleri öğretmenleri ve velilerin çektirdiği hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.