Bu sayfayı yazdır
SİVEREK’İN TARİHİ SOKAKLARINDA RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

SİVEREK’İN TARİHİ SOKAKLARINDA RESTORASYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Siverek Belediyesince Sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında tarihi sokaklarda başlatılan çalışmalar sürüyor.

Siverek’in tarihi sokaklarının gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla Belediye Başkanı Ayşe Çakmak’ın talimatıyla başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında Hasan Çelebi Mahallesi’ndeki sokaklarda Arnavut taşı döşemesi tamamlandı.

Cephe iyileştirmesine başlayan belediye ekipleri, daha önce çeşitli nedenlerle deforme olan ve bozulan duvarlar aslına uygun olarak restore ediliyor.

Çalışmaların yoğunlaştırıldığı mahallede ilerleyen süreçlerde tarihi dokuya uygun sokak lambaları, çöp kovaları ve ışıklandırma yapılacak.

Tarihi evlerde bulunan demir korkuluklar ve kapılarında aslına uygun olarak bakıma alınacağı belirtildi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla tarihin gün yüzüne çıkarılacağını dile getiren mimar Mine İncaz, “Beton yığınları ardına saklanmış tarihimizi ve Siverek’e ismini vermiş kara taşların güzelliğini ortaya çıkarmak amacıyla milim milim ince işçilikle kültürel mimarimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Siverek mana itibariyle kara taşlardan oluşan yapı anlamına geliyor. Bizler ise tarihimize ışık tutmak ve tarihimizi tekrardan yaşatmak, kültürümüzün devamlılığını yaşatmak, kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz.” dedi.

Alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren mimar Hilal Çetin, projede çalışmaların yoğunlaştırıldığını söyledi.

Zemin çalışması kapsamında Arnavut taşı döşemesinin tamamlandığını aktaran Çetin, “Ekiplerimiz şu an ikili gruplar halinde çalışma yürütüyor. Bir grup daha önce yapılan ve dokuya uygun olmayan sıvaların sökümünü yaparken diğer grubumuz ise aslına uygun malzeme ve teknikle horosan harcıyla derz yapımını sürdürüyor. İlerleyen süreçte tarihi dokuya uygun sokak aydınlatma ve ahşap çöp kutuları uygulaması yapacağız. Mevcutta var olan korkuluklarda ise yine aslına uygun olarak pas temizliği yaparak boyayacağız.” diye konuştu.