• 0(414) 552 12 00
  • 0552 552 82 82
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Yapı

Siverek Sosyal Yapı

Siverek Sosyal Yapı

Tarihi bir İlçe olan Siverek’in son dönemlerde yapılan atılımlarla İlçe merkezinde Belediyenin yapmış olduğu Olimpik yüzme havuzu, Halı saha, Tenis kortu,Park ve Bahçeler ve Siverek Kaymakamlığınca yapılan Karacadağ Kayak Merkezi sosyal yapıyı özlenen düzeye çıkarmıştır. Ancak İlçede istihdama yönelik iş yerleri ve sanayi olmadığından dolayı vatandaşların büyük bir kısmı kış mevsimi hariç yurdumuzun çeşitli yerlerine mevsimlik işçi olarak çalışmaya gitmektedirler. Bu durum ekonomik olarak da sosyal yapıyı etkilemektedir. İlçemiz merkezinde son yıllarda yapı kooperatifleri kurularak bu alanda önemli yapılaşmaya gidilmiş olup, İlçemiz Belediyesi tarafından da 150 kişilik toplu konut tamamlanmıştır.İlçemizde 3 adet matbaa mevcut olup, haftalık olarak 1 gazete çıkarılmaktadır. 4 adet de çeşitli Bankaların Şubeleri hizmet vermektedir. Yöre halkı gelenek ve göreneklerine bağlıdır.

SOSYAL YAPIMIZ: Bir tarım ve hayvancılık kenti olan Siverek, orta çağdan gelen ataerkil ve erkek egemen bir toplum yapısına sahip olmasına neden olmuştur.


Siverek’ in ilçe yapılması ile büyük kentlere, son yıllarda da GAP projesinin uygulanması ve etkili propagandalar sonucunda Şanlıurfa’ ya göçler yoğunlaşmıştır.


Kentimizin halkı genelde okumaya meraklıdır.  Kırsalda okum yazma oranının düşük olmasına rağmen kent merkezinde okumuş, üst düzeyde görev almış kişilerin sayıları küçümsenmeyecek kadar fazladır. Siverek’te generaller,bilim adamları,sanatçılar, her dalda serbest meslek erbabı, yüksek dereceli bürokratlar, sanayici, işadamları gibi değerlerimiz Türkiye’nin her  il ve ilçesinde ve dünyadaki bir çok devletlerde görev yapmaktadırlar.


2000 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri esnasında 3 partinin gösterdiği 4 adaydan 2’ sinin Siverekli olması da kentimizin önemini göstermektedir.


Son yıllarda gözlenen hızlı gelişmeler sonucunda elektrik, telefon ve televizyon yayınlarının gelişmesi toplumu etkilemiş ve çağdaş talepler de artmıştır. Buna paralel olarak mimariden, ev eşyalarına, giysiden, sosyal ilişkilere, sağlıktan, eğitime, kadar büyük değişmeler ve gelişmeler meydana gelmiştir.


1950’ li yıllara kadar sanatçıların müzikli danslı sazın bulunduğu,1950- 1970’ li yıllarda 2- 3 yazlık ve kışlık sinemaların bulunduğu kentimizde günümüzde sosyal yaşamda bir monotonluk yaşanmakta, eğlenecek ve dinlenecek yeterli mekanların olmaması büyük eksikliktir.

Bize Ulaşın

Çağrı Merkezi

(0414) 552 12 00

(0414) 552 11 26

(0552) 552 82 82

© 2024 - Siverek Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü