Skip to main content

Açıklama

Tarım ve hayvancılık kenti olan Siverek’te meraya bağlı hayvancılık ve geleneksel (klasik) tarım, en büyük geçim kaynağı olarak devam etmektedir. İlçemizde kan davaları yüzyıllarca halkı bezdirmiş ancak, son dönemlerde yapılan çalışmalarla aşiretler arası kan davalarına son verilerek barış çabaları Siverek’e yeni bir çehre kazandırmıştır. Ataerkil aile yapısının hakim olduğu yöremizde sayıca azalmakla birlikte daha ziyade kırsal kesimde çok kadınlı evliliklere rastlanılmaktadır.

İlçe halkı genelde okumaya meraklıdır. Okumuş üst düzeyde görev almış kişilerin sayıları artmakla birlikte okuma yazma oranı yükselmektedir.
İlçede belli başlı tarihi ve kültürel eserler olarak Siverek Kalesi, Ulu Camii, Çeribaşı Camii, Gülabibey Camii, Haliliye Camii, Yer altı Hamamı,Hacı Pınar Çeşmesi ve Eski Hükümet Konağını sayabiliriz.

Eğitim :
Şanlıurfa İli ilçelerinden en büyüğü olan ilçemiz, eğitim düzeyi bakımından son yıllarda çok önemli gelişmeler göstermiş ,bu gelişme eğitim alanında yapılan yeni yatırımlarla daha da hız kazanmıştır.İlçe halkı eğitim meselesine çok duyarlı ve isteklidir.İlçemiz kırsal alandaki mezralarda yaşayan öğrencilerin eğitim ve öğrenimini karşılamak amacıyla 1998-1999 eğitim yılında “75.Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu” faaliyete girmiştir.Bu okulda halen 569 öğrenci öğrenim görmektedir.2006-2007 yılında ise “Şehit Öğretmen Cuma İbiş Pansiyonlu İlköğretim Okulu” faaliyete girmiş olup bu okulda 200 yatılı öğrenci öğrenimini sürdürmektedir.ilçe halkı okullaşma oranının artması için her türlü desteği vermektedir.İlçemizde 1 Öğretmen evi ve 1 Halk Kütüphanesi bulunmaktadır.Eski Hükümet Konağının bir bölümü ise Kültür Evi olarak hizmet vermektedir.

a) İlköğretim :
İlçemiz merkezinde 22, köylerde 198 olmak üzere toplam 220 adet ilköğretim okulu mevcuttur. İlçe merkezinde 11.851 kız, 14.179 erkek öğrenci olmak üzere toplam 26.030 İlköğretim öğrencisi eğitim görmektedir.Köy ilköğretim okullarında ise 7944 kız,10927 erkek olmak üzere toplam 18.871 öğrenci öğrenim görmektedir.İlçe merkezinde toplam 611 ilköğretim öğretmeni görev yapmakta olup , köy ilköğretim okullarında ise 395 öğretmen görev yapmaktadır.Merkez ve köy ilköğretim okullarında 467 sınıf ve branş öğretmenine ihtiyaç vardır.

b) Ortaöğretim:
İlçemizde 7 adet ortaöğretim okulu mevcuttur. 1673 kız ve 3018 erkek toplam 4691 öğrenci öğrenim görmektedir. Toplam öğretmen sayısı 181 olup bu bilgilerin okullara göre dağılımı aşağıya çıkarılmıştır.

c) Yüksek Öğrenim:

İlçemizde Harran Üniversitesine bağlı Siverek Meslek Yüksek Okulu 1994 yılında eğitim ve öğretim hizmetine açılmıştır. 131 kız ve 152 erkek öğrenci olmak üzere toplam 283 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğretmen sayısı 8 olup, Gıda Teknoloji, Muhasebe ve Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama bölümleri olmak üzere 3.bölümden oluşmuştur. Yüksekokul, Endüstri Meslek Lisesi ek binasında hizmet vermektedir.

d) Halk Eğitim:

Çeşitli alanlarda bir çok kurslar açılarak yaygın eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir.Bu yıl İlçe merkezinde toplam 71 köylerde 83 kurs açılmış olup, 2940 kursiyer Eğitim almıştır. Mesleki-Teknik ve Sosyal Kültürel kurslarda ise açılan 108 kursta 2594 kursiyer yaygın eğitim faaliyetlerinden faydalanmıştır. Açılan Kurslar 1-Biçki-Dikiş
2-Giyim
3-Kuaförlük Kursları
4-Anne Çocuk Eğitim programı
5-Bilgisayar
6-Benim Annem 
7-İngilizce 
8-Kalorifer Ateşciliği 
9-Sıva Boya Badana 
10-Alçı Dekorasyon
11-Bağlama 
12-Gitar 
13-Ney Kaval 
14-Tiyatro-Drama 

e) Kültür :
Kuzey Mezopotamya da yer alan Siverek bölgede diğer kentler gibi tarihin bir çok uygarlıklarına tanık olmuş bir çok imparatorluğun istilasına uğramıştır. Uygarlığın beşiği olan Mezopotamya'nın en önemli yerinde kurulan Siverek’te bu yüzden Arap, İran, Azeri ve Helen izleri görülmektedir.

Şehir kültüründe etkili bir başka faktör, iç bölgelerinin, Akdeniz ve Çöl iklimlerinin kesişim noktasında kurulu olmasıdır. Güneye doğru alçalarak uzanan ovada çöl ikliminin etkileri belirginleştiğinde yarı göçer yaşam geleneği devam etmektedir. Yaz mevsiminde Karacadağ da bir çok köy kıl çadırlarında yaşamaktadırlar. Hayvancılık ile çadır yaşamı bir kültür halini almıştır. Doğu, Güneydoğu ve Siverek’te Batı ve Kuzeybatı yerleşik yaşama kültürü ağır basar. Su ve değişik bitkilerle tarım insan yaşamını başka bir biçimde etkilemiştir. Evler daha düzenli çoğunlukla iki katlıdır. Ancak son dönemlerde çok katlı binalar yapılmaktadır. Siverek’in yeşile tutkusu oldukça fazladır.

Merkezde tipik Anadolu evleri ve mimarisinde gelenek ve göreneklerin ağır bastığı bir yaşama tarzı vardır. Çok dîllî zengîn bîr şehirdir konuşulan diller Arapça , zazaca. Kurmanci, ve tûrkçe 'dir.

Keşfet

BAŞKAN
KURUMSAL
GÜNCEL
KENTE BAKIŞ

© Copyright 2024 - Siverek Belediyesi
Tüm Hakları saklıdır. Sitemizdeki içerikler izinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.

Siverek Bilgi İşlem Müdürlüğü