• 0(414) 552 12 00
  • 0552 552 82 82
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Haberler

GENÇLER SORDU, BELEDİYE BAŞKANIMIZ RESUL YILMAZ CEVAPLADI

GENÇLER SORDU, BELEDİYE BAŞKANIMIZ RESUL YILMAZ CEVAPLADI

 

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Siverek Temsilciliğince düzenlenen 'Gençler Geleceği Konuşuyor' programına katılan Belediye Başkanımız Resul Yılmaz, gençlerin yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Programda söz alan gençlerin 15 Temmuz hain darbe girişimini hatırlatarak yeni anayasada ne tür önlemler alındığı sorusunu yanıtlayan Başkan Yılmaz, "Mevcut anayasa ve sistemin onlarca açığı olmakla beraber darbe yapmaya müsaittir. Mevcut sistem gerek askeri gerekse diğer darbelere açık bir sistemdir. Şuan yürürlükte olan yargı vesayetine ve darbesine elverişli bir sistem. Sistemin kendisi darbeciler tarafından hazırlandığı için haliyle her türlü darbeyi yapmaya elverişli bir durumda. Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim, ne hazindir ki bu ülkede yapılan tüm darbeler anayasal kuruluşlar tarafından yapıldı. Burası çok önemli, örneğin 1960 ve 1980 darbelerini yapan maalesef silahlı kuvvetlerdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu ülkede anayasal bir kuruluştur. Hülasa bu sistem her türlü darbeye açık bir sistem. Önerilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise bütün açıklar kapatılıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın artık halk tarafından seçildiğini hatırlatan Başkan Yılmaz, "Halkın yarısından fazlasının oyunu alan bir kişi ancak Cumhurbaşkanı olarak seçilip hükümeti kurabilecek. %50+1'in altında oy alan bir kişi Cumhurbaşkanı seçilemiyor, hükümeti kuramıyor. Bunun yanı sıra daha önce örneğin 1982 anayasasını hazırlayanlar, Cumhurbaşkanlığı kurumunu milletin, parlamentonun yani meclisin üstünde bir yere konumlandırmışlar. Bunu yapmalarının sebebi ise 'bu bizim sistemimizin sigortasıdır'. Bu nedenle yürürlükteki anayasanın 104. maddesindeki bir sürü yetkiyi Cumhurbaşkanı'na vermişler. Yetkili ama sorumsuz bir Cumhurbaşkanı müessesesini öngörmüşler fakat önerilen Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bu devre dışı bırakılıyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz, 18 yaşındaki gençlere siyaset yolunun açılması ve gençlerin siyasetteki rolünün ne olacağı konusundaki bir soruyu ise şöyle yanıtladı: "Türkiye'de çok tartışılan konulardan birisi budur. Hatta zaman zaman seçilme yaşının 18'e indirilmesi hususu suiistimal ediliyor. Özellikle hayır cephesinde yer alan ana muhalefet partisi olmak üzere hayırcılar tarafından çarpıtılıyor. Bir kere şunu net anlamamız gerekiyor ki seçilme yaşı 25'ten 18'e indiriliyor. Bu şu demek oluyor, 25 yaşını ikmal etmemiş ve 19 yaşındaki herhangi bir genç kardeşimiz anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra sadece milletvekili adayı değil, belediye başkan adayı, belediye meclis üyesi veya muhtar adayı olabilecek. Dünyadaki örneklerine baktığımız zaman Amerika Birleşik Devletlerinde seçme ve seçilme yaşı aynıdır ve 18'dir. Avrupa Birliğinin konuşulan ülkelerinin %73'ünde seçme ve seçilme yaşı on sekizdir. Hani birileri hep der ya 'gençler geleceğimizdir'. Son önerilen değişiklik gösteriyor ki bunların ki sözde kalıyor" dedi.

TÜGVA Siverek Temsilcisi Mahmut Bahçivan, yoğun çalışma temposuna rağmen programa katılan Belediye Başkanımız Resul Yılmaz'a teşekkür etti.

Başkan Yılmaz'ın yaklaşık iki saat süren sohbet tadındaki soru-cevap programı, gençlerle birlikte çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Bize Ulaşın

Çağrı Merkezi

(0414) 552 12 00

(0414) 552 11 26

(0552) 552 82 82

© 2024 - Siverek Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü